• Slider 4
  • Slider 5
  • Slider 6
 

NAŠA POT

Potovanje Madeira -  OPIS PROGRAMA

Z zelenimi gorami in globokimi dolinami prepredena Madeira leži odmaknjeno sredi morja, saj jo od Lizbone loči kar tisoč kilometrov. Potovanja začnemo v glavne mestu Funchal ( izg. Funšal, pomeni janež). Mesto, ki se s svojimi belimi hiškami z oranžnimi strehami vzpenja od morske obale vas bo takoj očaralo. Sprehodimo se po mestu s kolonialno arhitekturo ter s črno-belo tlakovanimi pločniki. Ogledamo si znamenito katedralo, obiščemo zelo zanimivo tržnico, v starem mestnem jedru pa nas bodo navdušile umetniške poslikave vhodnih vrat. Mesto ima zanimive parke in drevorede ter svetovno znani Jardin Botanico, ki je velikokrat na razglednicah z Madeire. V parku uspeva tri tisoč vrst različnih rastlin z vsega sveta. 
V Funchalu je rojen nogometaš Cristiano Ronaldo. V marini ima hotel, muzej in trgovino CR7. V njegovem hotelu je slaščičarna z najboljšim sladoledom na Madeiri. 
Nad mesto obiščemo hrib Monte. Po strmih stopnicah se bomo zapodili do romarske cerkve Igreja do Monte. V njej počiva zadnji avstrijski cesar in ogrski kralj, habsburški Karel I. Po želji se lahko iz hriba spustimo a s sanmi. »Monte toboggan« so lesene sani s pleteno košaro iz vrbovega šibja, dvokilometrska ovinkasta steza iz zlizanega asfalta pa je prav adrenalinska
Naslednji dan gremo na izlet po južnem delu otoka. Najprej v Nunsko dolino – Curral das Freiras –, je dno kraterja, od Funchala oddaljena le 20 km, na poti do nje se peljemo po strmih in ovinkastih cestah skozi dišeče evkaliptusove gozdove. V teh krajih je tudi mnogo kostanjevega gozda, skozi katerega so speljane idilične pohodniške poti. V Nunski dolini jedo okusno kostanjevo juho – enolončnico, ki jo ponudijo skupaj s česnovim kruhom. Pridelujejo še sladek kostanjev liker, praznik kostanja pa praznujejo prvega novembra.
Velika otoška atrakcija so njihove levade. Ti vodni kanali oziroma akvadukti so od 20 do 120 cm široki ter do meter globoki, speljani pa iz goratega severa na jug. Po otoku je čez 2000 kilometrov levad, ki so najdaljši namakalni sistem na svetu in tudi edini vir vode. Krajši trek do čudoviteo Levade do Moinho. Pot nazaj začinimo s spektakulanrim razgledom na ocean iz klifa Cabo Girao, ki sodi med najvišje v Evropi, saj se spušča 580 m v morje. 
Naslednji dan zgodaj zjutraj premik do trejtega najvišjega vrha otoka, Pico do Arieiro ( 1818m) - do tu se pripeljemo z avtomobili. Od tu pohod do najvišjega vrha Madeire- Pico Ruvio ( 1862m). Hoja po urejeni planinski poti skozi tunelčke navduši vsakega pohodnika. Na vrhu Pico Ruvio naš čaka zmagoslaven razgled na vse strani otoka. Po kratkem počitku spust do avtomobilov. Pot nadaljujemo na sever, do vasice Santana, v kateri se nahajajo prav posebne tradicionalne lesene hiške pokrite s slamo ( tiste iz razglednic).  Pot nazaj v nas bo vodila mimo vasi Porto da Cruz, ki je znana po destilarni ruma. Kjer je destilarna je tudi rum in se spodobi, da ga ne vsaj malce poiskusimo. 
Naslednji dan se zapeljemo do skrajnega vzhoda otoka, do rta Sv. Lovrenca, ponuja čudovite razglede in odlično urejene sprehajalne poti. Sprehodimo se po panoramski poti z edinstvenim rastlinstvom. Pri rtu se radi smukajo delfini in kiti, če bomo imeli srečo lahko kakšnega ugledamo.
Zadnji dan na Madeiri se zapeljmo do najbolj znanih levad na otoku – Levadadas 25 fuentes, katera se zaključi ob čudovitem slapu Risco. Nadaljujemo proti severozahodu do razgledne točke Miradouro do Teleférico. Najbolj korajžni gremo nai adrenalinski spust s teleferiko do obale. Sledi kraj Porto Moniz in še eno doživetje. Med vulkanskimi skalami so narejeni bazenčki, kopanje in osvežitev v naravnih bazenih iz lave.
Pot v Funchal nadaljujemo po slikoviti klifnati obalni cesti. Ustavimo se še v kraju Sao Vicente, kjer si ogledamo jame vulkanskega nastanka. Zelo zanimiv in predvsem poučen ogled po rovih, kjer je nekoč tekla lava. 
Program priporočamo vsem, ki si želijo popotniškega in svobodnega načina odkrivanja sveta.
Zemljevid poti


Nekaj utrinkov


Znamenitosti na poti

Funchal: najbolj cvetoče mesto v Evropi, prelepa kolonialna arhitektura
Nunska dolina: je dno kraterja, na poti do nje se peljemo po ovinkastih cestah skozi dišeče evkaliptusove gozdove
Cabo Girão: klif se spušča 580m v morje, s steklene ploščadi spektakularni pogled na temen ocean

Levada: vodni kanali oz. akvaduktispeljani pa iz goratega severa na jug in so obenem pohodniške poti 
Monte: hrib, ki se dviguje nad glavnim mestom, lep razgled na mesto in atraktivno marino
Pico do Areeiro: z 1818m fantastilčen razgled na atlanski ocena in mogočne vrhove
Santana: najbolj znan motiv iz razglednic so zagotovo tradicionalne hiške, ki se nahajajo v kraju Santana
Rt svetega Lovrenca:nedotaknjen košček narave, kombinacija barvastih skal, morja in narave. 
Porto Moniz:vroča lava oblikovala male bazenčke, najlepši kotiček za kopanje 
Sao Vicente: jama vulkanskega nastanka


Kontakt

NASTANITVE

Kje spimo na poti?

Ker je otok zelo majhen, cel čas potovanja bivamo v enem mestu, v enosonih apartmajih za 4 osebe.  Delamo enodnevne izlete z avtomobili ter se vsak dan vračamo nazaj v isti apartma. Super, ker ni treba vsak dan pakirat :-)


Hotel na poti


Zakaj na pot z nami?

Madeiri je narava naklonila vse lepote, kar si jih nek otok lahko le želi. Najboljši način za raziskovanje otoka je najem avtomobila in tako bomo po otoku potovali tudi mi. Avtomobile vozimo sami. Popeljemo vas na vsečarobne točke, na vrhove s fantastičnimi pogledi na ocean, občudovali bomo visoke klife in strme soteske, se kopali v bazenskih iz lave ter se sprehodili po najlešpih pohodniških poteh. 

Madeira je raj za: ljubitelje aktivnega oddiha, lepih razgledov, čudovite narave, eksotičnega sadja, morskega življenja, večne pomladi, pohodnike, gorske kolesarje, … in še mnoge druge.


DETAJLI

O državi

Uradno so Madeiro odkrili trije kapitani princa Henrika Pomorščaka, ki so na njej pristali leta 1419 z ladjo svetega Lovrenca in tako se zdaj imenuje tam rt. Otok so med zgodovinskimi dogodki Portugalci izgubili. Postal je last angleške kraljevine, a jim ga je ta leta 1903 prodala nazaj. Madeirčani, ki jih je danes 260 tisoč, so po poreklu Portugalci, zaradi geografske oddaljenosti pa so razvili svoje narečje.
Sprva so na otoku gojili sladkorni trs, za to so posekali ogromno gozda (Madeira pomeni les). Postali so glavna evropska proizvajalka tega »belega zlata«. V drugi polovici 15. stoletja je prišel v te kraje tudi genovski trgovec s sladkorjem Krištof Kolumb, pravzaprav se je priženil k Beatriz na sosednji otoček Porto Santo, ki slovi po plaži s svetlo mivko in turkiznim morjem. 
Tako je v času velikih odkritij postala Madeira okno v svet ter eno najbogatejših pristanišč na poti iz Evrope v Novi svet.
Otok je v resnici ena sama gora, ki se dviga iz oceana, nad vodo jo je zgolj ena tretjina. Nastala je pred milijoni let kot posledica podvodnih ognjeniških izbruhov na dnu Atlantika. Madeira je dolga 56 in široka 23 kilometrov, obdaja jo nekaj mini otočkov, od katerih je naseljen le en – Porto Santo.
Sanjska Madeira je že od nekdaj magnet za znane osebnosti. Tja so prihajali letovat sprva britanski aristokrati, med njimi kralj Edvard VII., pozneje premožneži, ki so si zgradili razkošne vile.


Vizum in cepljenja

Vizum ni potreben za Madeiro. V državo se lahko vstopi tudi z osebno izkaznico. 

Katera cepljena so potrebna za obisk Madeire pa si lahko preberete tukaj: www.zdravinapot.si
COVID vstopni pogoji: Natančne vstopne pogoje, kot posledica omejitve Koronavirusa najdete tukaj
 

Skupina in vodja poti

Skupina je velika do 5 avtomobilov popotnikov oz. 12-20 oseb. Skupino pelje Marko. Za celotno potovanje potrebuješ 9 dni časa.
Pred potovanjem imamo sestanek z vsemi, in ta je obvezen, da se izognemo težavam in neinformiranosti.


Kdaj na pot?

Zaradi milega oceanskega podnebja poznajo suha poletja s 25 do 29 stopinjami ter deževne zime s 15 stopinjami. Otok ima toplejši jug in hladnejši sever – in ko je na enem koncu sonce, je na drugem dež, v gorah pa spremenljive vremenske razmere. Dejansko ima otok zelo majhne temperaturne razlike med dnevom in nočjo ter zimo in poletjem.
Na Madeiri je najlepše od aprila do avgusta, ko je toplo, je narava prebujena in je krasno za fotografiranje. Padavin skorajda ni. Odhod v izvedbi agencije Huda Tura je aprila. Točen datum odhoda lahko preveriš pod zavihkom CENA ali na začetni strani - ODHODI. Število mest je omejeno!

 


CENA

Cena in termini:

Ceno sestavlja:

* Aranžma 400€ (Organizacija in slo vodja poti v primeru 12 ali več potnikov in najem avtomobilov z zavarovanjem)
* Stroški na poti (apart hotel na Madeiri, bencin, parkirnine) 320€ 
* letalska karta, od 205 €

Vozila  - srednji razred (4os/avto, vključeno zavarovanje CDW, kasko s franšizo). OPOZORILO: V kolikor avtomobili/sobe niso zapolnjene, se lahko cena poviša.
Zagotavljamo le ceno za organizacijo in spremstvo, kar znaša 250€.
 

Letalski poleti niso vračljivi. Cena avio poleta dnevno malce variira. Za točno dnevno ceno nas kontaktirajte. Način plačevanja na potovanju je drugačen, saj vse plačujemo na licu mesta. Ceno stroškov na poti računamo na dan kalkulacije. Zagotavljamo le ceno za organizacijo in spremstvo. 

*Organizacijski strošek sestavlja SLO vodjo poti, priprava potovanja in organizacija z naše strani ter morebitna pomoč s strani lokalne agencije.


V ceno ni vključeno:

* Transfer do letališča 
* dodatna prtljaga do 20kg, od 40€
* Hrana in pijača, osebna poraba
* vstopnine ( ki niso po programu) in izleti (lov na kite in delfine z ladjo cca 50€, spust s sanmi 15€ )
* Zdravstveno zavarovanje in ZRO (zavarovanje rizika odpovedi) 4.3%


Za sabo privat denar: za hrano, pijačo, darila svetujemo minimalno še 250€ ali več.


Način plačila:

Ob prijavi se vplača akontacija v višini 100€  ter strošek prijave, ki znaša 10euro/vplačilo. Strošek prijave je nepovraten. Cena velja za vplačila preko UPN naloga. Z vplačilom akontacije si zagotoviš mesto v skupini. Odhod je zagotovljen ob  minimalnem številu prijavljenih. V primeru manjšega števila prijav se potovanje odpove ali pa sorazmerno poviša cena za organizacijo in vodenje. Od 6-8 prijav se poviša za 100€, od 9-11 prijav pa 70€. Če odpoveš potovanje, veljajo odpovedni roki, kot navedeno v splošnih pogojih. 60 dni pred potovanjem oziroma pred izstavitvijo računa, lahko vplačani znesek koristiš na katerikoli naši poti v obdobju enega leta. Več o splošnih pogojih si lahko prebereš tukaj. Najem avtomobilov je skladu z našimi poslovnimi pogoji. Agencija ne odgovarja za nastalo škodo na vozilih. Vozila je potrebno vrniti v istem stanju kot so bila izposojena. Vozila so kasko zavarovana (CDW) s franšizo 1500eur (200.000ISK). Pogodbo pri najemu vozil je vedno potreno prebrati. Za najem avta je potrebna kreditna kartica voznika.
Če je potovanje odpovedano zaradi premajhnega števila prijav, ti akontacijo seveda vrnemo. Pred odhodom se poravna stroške prijave, letalskega poleta, spremstva in priprave potovanja, avtomobilov, zavarovanje z asistenco in transferja do letališča. Vse ostalo, se plačuje lokalno, na mestu samem.

Destinacije so popotniške in cene se spreminjajo. Lahko pride do odstopanj zaradi spremembe cen ali valut zato mi 100% zagotavljamo le ceno za organizacijo in letalski polet (obračun).


VTISI

Vtisi

 Mi2 sva bila zelo zadovoljna s potovanjem. Čisto 10ko za vodiča Marka, ki je organiziran, iznajdljiv in zna prisluhniti željam skupine, s tem, da je še program izpeljan. Z njim bi še potovala.

Na Madeiri je bilo čudovito. Naš vodnik Marko je poskrbel, da je vse potekalo tako, kot je treba. Skupina je bila simpatična in ravno prav velika. Pri naslednjem načrtovanju Madeire pa priporočam, da se ostane ves čas na Madeiri in se spusti Lizbono.